Почетна  //  Вести  //  ЧУВАЈТЕ СЕ КРПЕЉА!
Ixodholmal1
Крпељи живе у зеленилу, обично у трави и на дрвећу. Зато их има већ у пролећним месецима, али се најчешће крајем маја и у јуну њихов број знатно повећава. Крпељу је спољна топлота неопходна за живот, тако да не може да преживи хладне дане. Имајући у виду и “вегетацијски бум” и леп амбијент за живот, јасно је зашто су крпељи љубитељи топлих дана. Највише их има на местима где је влажно, у грмљу и високој трави.
Крпељ је “крвопија” која напада све што им се нађе у близини, а има кожу богату крвним судовима – поред деце и људи и сви други сисари, укључујући и кућне љубимце, су права радост за крпеље.
Ујед крпеља је безболан мада би боље било да заболи, јер би одмах знали да је крпељ “у акцији” па би га лакше и брже извадили! Ретко се јављају алергијске кожне реакције. Чешће се јавља борелиоза или лајмска болест (на срећу само око 30% крепеља је заражено бактеријом која се зове Borrelia burgdorferi ).
Крпељ мора да се одстрани са коже! Најбоље је да се то уради у некој од здравствених установа, или у најближој амбуланти. Скоро свака амбуланта има једноставне  инструменте којима веома брзо, готово безболно може да се извади крпељ.
 
Шта је потребно знати?
·         Избегавајте пределе за које знате да су заражени крпељима;
·         Носите одећу која покрива руке и ноге;
·         Ако дуже боравите у природи на сваких пар сати прегледајте тело;
·         На кожу наносите средства која одбијају инсекте (репеленте);
·         По повратку детаљно прегледајте одећу и тело (нарочито теме, предео иза уха, врат, пазух стомак, препоне, задњу страну колена).
 
 
Важно је знати да не преноси сваки крпељ неку болест, а сам његов ујед прође. Чињеница да одређени број крпеља ипак носи и неку бактерију са собом, изискује да чим приметите крпеља на кожи, позовете свог лекара или се јавите у свој Дом здрављасвака амбуланта има једноставне  инструменте којима веома брзо, готово безболно може да се извади крпељ., то је заиста важно, јер ако га сами “тргнете” из коже, у њој могу да остану глава и рилице којима се крпељ “закачио”
 
Шта предузети ако дође до уједа крпеља?
·         Не вадите крпеља сами;
·         Не премазујте крпеља алкохолом, петролејом, етром, уљем нити другим средствима;
·         Јавити се лекару у року 24 часа
 
Обратите се обавезно лекару у Дому здравља ради стручног уклањања крпеља, процедура уклањања крпеља није болна. Лекар у Вашем Дому здравља ће према индикацији одлучити да ли је потребна стручна консултација са другом здравственом установом за даљи ток лечења;
 
 
·         У наредних месец дана пратите да ли долази до појаве црвенила на кожи које се шири или до појаве општих симптома (повишена телесна температура, умор, исцрпљеност, главобоља, болови у зглобовима и мишићима). У овим случајевима се обавезно јавити лекару.
·         У лабораторијским условима је могуће проверити да ли је крпељ заражен или не.