Почетна  //  Вести

Дан примирја у Првом светском рату – 11. и 12. новембар 2018. год.


Дежурне службе раде у централној згради, ул. Пастерова 1, од 08:00 до 18:00 часова

 

Obaveštavamo све пацијенте Дома здравља "Савски венац" да је 15.10.2018. године започела вакцинација против сезонског грипа.

Уколико желите да се информишете и вакцинишете, потребно је да се јавите свом изабраном лекару.

Вакцина је БЕСПЛАТНА за следеће категорије становништва:
• Хроничне болеснике (деца у узрасту од 6 месеци и одрасли)
• Здрава лица старија од 65 година
• Изразито гојазне особе
• Корисници социјалних установа за негу старијих лица
• Труднице (потребан је сагласност гинеколога)
• Здравствене раднике

 

 

Време је за преглед

prevencija


Октобар је месец посвећен борби против рака дојке и обележава се широм света са циљем скретања пажње на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања.

Према последњим проценама Међународне организације за истраживање рака (ИAРЦ, Глoбoцaн 2018), у 2018. години рак дојке је регистрован код око 2 милиона жена широм света, а преко 600.000 жена је умрло са овом дијагнозом. У структури оболевања од свих облика рака, рак дојке чини 24,2%, а у структури умирања одговоран је за 15% свих смртних исхода од рака код жена.

 

Опширније...
 

„Правилна исхрана – улагање у будућност”

poster ishrana 2019 m

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године Светски дан хране, 16. октобар обележава се под слоганом: „Правилна исхрана – улагање у будућност”са фокусом на смањење броја гладних у свету.
После периода пада, учесталост глади у свету поново расте. Према најновијем извештају ФАО, данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености, дакле једна на сваких девет особа,а од тога 60% чине жене.

Опширније...
 

„ОБЕЋАВАМ ДА... за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца”

  sdansrca

 

Опширније...
 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

Четврта здравствена станица у ул. Горњачка 20 је због квара на електродистрибутивној мрежи без струје.

Екипе Електродистрибуције раде на отклањању квара.

Молимо пацијенте за разумевање и стрпљење које изискује начин организације рада без електричне енергије.

 

ДОМ ЗДРАВЉА САВСКИ ВЕНАЦ

 

- Дуван и болести срца и крвних судова -

 

poster svetski dan bez duvana 2018 MZ Batut m

 

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Тема Светског дана без дувана 2018. године је „Дуван и болести срца и крвних судова“. Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца“

Опширније...
 

Акција бесплатних превентивних прегледа коју је, у циљу ране дијагностике и промоције превенције као најефикаснијег начина бриге о сопственом здрављу, покренуло Министарство здравља биће настављена у недељу, 20.05.2018.године, периоду од 08:00 до 16:00 часова, организовће се бесплатни превентивни прегледи грађана.

У Дому здравља Савски венацсви грађани, и они без здравственог осигурања, моћи ће да без заказивања термина обаве кардиолошке прегледе и лабораторијске анализе липидног статуса (LDL, HDL и триглицериде)

 
Ixodholmal1
Крпељи живе у зеленилу, обично у трави и на дрвећу. Зато их има већ у пролећним месецима, али се најчешће крајем маја и у јуну њихов број знатно повећава. Крпељу је спољна топлота неопходна за живот, тако да не може да преживи хладне дане. Имајући у виду и “вегетацијски бум” и леп амбијент за живот, јасно је зашто су крпељи љубитељи топлих дана. Највише их има на местима где је влажно, у грмљу и високој трави.
Крпељ је “крвопија” која напада све што им се нађе у близини, а има кожу богату крвним судовима – поред деце и људи и сви други сисари, укључујући и кућне љубимце, су права радост за крпеље.
Опширније...